Svjetski dan dijabetesa – akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi u TC Portanova

Svaka druga osoba boluje od šećerne bolesti a da to ne zna!

151986 151985

Svjetski dan dijabetesa obilježava se svake godine 14. studenoga. U povodu toga jučer je u TC Portanova Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek organiziralo besplatnu akciju mjerenja šećera u krvi i mjerenja tlaka našim sugrađanima, u suradnji s Medicinskom školom, Medicinskim fakultetom i Centrom za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a Osijek.

- Cilj je ovakvih akcija skrenuti pozornost javnosti na važnost problematike šećerne bolesti i njezinih komplikacija. Naime, procjenjuje se da u Hrvatskoj od šećerne bolesti boluje oko 225.000 osoba. Zabrinjavajuće je da gotovo svaka druga osoba boluje od te bolesti a da to ne zna, jer joj bolest nije dijagnosticirana. Pri našem Regionalnom centru za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, koji kontinuirano radi od 1970., imamo registrirano više od 27.000 dijabetičkih bolesnika, a najveći broj njih ima šećernu bolest tipa 2 - kaže dr. sc. Silvija Canecki Varžić, pročelnica Kliničkog odjela za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek.

Dodaje da se upravo taj tip dijabetesa može prevenirati, odnosno odgoditi, promjenom stila života, koji uključuje adekvatnu prehranu, normalnu težinu i redovitu tjelovježbu. To je najvažnije i kod liječenja bolesti i njezinih komplikacija. “To znači da je iznimno važna uloga bolesnika, koji zajedno s liječnikom mora aktivno sudjelovati u liječenju svoje bolesti”, ističe dr. kaže Canecki Varžić.

Značenje prevencije ističe i dipl. ing. Ivan Klanac, predsjednik Društva za zaštitu od dijabetesa Osijek. “Osječko Društvo sastoji se od 14 klubova, raspoređenih po cijelom gradu, u gradskim četvrtima. Pozivamo naše sugrađane, posebno one koji nisu otkrili dijabetes, da dođu na naše akcije. Naime, uz 250.000 oboljelih od dijabetesa, procjenjuje se da je 300.000 neotkrivenh bolesnika. Stoga naše društvo radi na prevenciji, kako bismo otkrili potencijalne dijabetičare”, kaže Klanac.

V. Latinović

Članak u cijelosti preuzet s www.glas-slavonije.hr