OSNIVANJE KLUBA DIJABETIČARA “DGOdiab”

Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek je u sklopu planiranih aktivnosti za 2016. godinu uspješno osnovalo klub dijabetičara pod nazivom DGOdiab. Klub će djelovati na području gradske četvrti Donji grad, na adresi Trg bana Josipa Jelačića 25 (srijedom od 16:00 do 17:00 sati i petkom od 09:00 do 10:00 sati). Prvotni odaziv od preko trideset građanki i građana na Osnivačku skupštinu kluba pokazatelj je velike potrebe stanovnika Donjeg grada da prošire svoja znanja o dijabetesu. Aktivnim djelovanjem i suradnjom s članovima, te medicinskim osobljem Zavoda za endokinologiju i bolesti metabolizma KBC-a Osijek, s kojim Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek već četrdeset godina ima redovitu suradnju, svaki član dobiva neprocjenjivo iskustvo i informacije koje nedvojbeno pomažu boljoj regulaciji dijabetesa.

20160323_53148 20160323_53141

Kratku uvodnu riječ o razlozima osnivanja i ciljevima djelovanja kluba DGOdiab, te upoznavanje okupljenih s prisutnim članovima Društva održala je gospođa Danica Keleković, stručna prvostupnica sestrinstva sa Zavoda za endokinologiju i bolesti metabolizma KBC-a Osijek, koja je ujedno dugogodišnjia članica Društva za zaštitu od dijabetesa Osijek i idejna začetnica osnivanja ovoga kluba.

20160323_53213

Riječ je preuzeo Ivan Klanac, dipl. ing., predsjednik Društva za zaštitu od dijabetesa Osijek i član Izvršnog odbora Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, koji je nakon pozdravnog govora i čestitki povodom uspješnog osnivanja novoga kluba, objasnio način djelovanja i aktivnosti u sklopu Društva, te suradnje s drugim udrugama u sklopu Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. Gospodin Klanac naglasio je na sve veću potrebu povezivanja i udruživanja pacijenata, jer jedino zajedničkim djelovanjem možemo skrbiti o zaštiti prava osoba oboljelih od dijabetesa, kojih je svakim danom sve više. Pa tako, gospodin Klanac navodi podatak da je samo na području Osječko – baranjske županije registrirano preko 30.000 osoba oboljelih od dijabetesa, a stvarni broj je zasigurno puno veći.

20160323_53155

Skup je pozdravio Zvonimir Biskupović, dipl. iur., koji je već 43 godine dijabetičar i jedan od trojice osnivača Društva za zaštitu od dijabetesa Osijek, koje ove godine obilježava četrdesetu obljetnicu uspješnog djelovanja. Gospodin Biskupović osvrnuo se na svoj dugogodišnji "dijabetički staž", ukratko je objasnio značaj suradnje i potpore s ostalim članovima, te koliko mu je aktivno djelovanje u sklopu Društva pomoglo u uspješnoj borbi s dijabetesom.

20160323_53198

Nakon gospodina Biskupovića skupu se obratila dr. sc. Silvija Canecki Varžić sa Zavoda za endokinologiju i bolesti metabolizma KBC-a Osijek, koja je također ukazala na potrebu udruživanja i suradnje dijabetičkih bolesnika. Veliki naglasak dr. sc. Silvija Canecki Varžić stavila je na edukaciju osoba oboljelih od dijabetesa. Pravovremenom i kvalitetnom edukacijom , te promjenom stila života, koji uključuje adekvatnu prehranu, normalnu težinu i redovitu tjelovježbu, sigurno je moguće povećati kvalitetu života, te prevenirati, odnosno odgoditi neželjene komplikacije uzrokovane dijabetesom. U svome obraćanju dr. sc. Canecki Varžić ukratko je upoznala okupljene o najnovijim dostignućima i lijekovima koje se koriste u liječenju dijabetesa. Također je najavila skoro predavanje na temu "Općenito o dijabetesu", koje će održati u novoosnovanom klubu DGOdiab.

20160323_53169

Skup je također pozdrav i župnik župe Preslavnog Imena Marijina u Donjem gradu, koji je klubu poželio uspješno djelovanje, te oboljelima što bolju regulaciju šećera u krvi. Velečasni Jurić ponudio je za potrebe većih skupova i akcija kluba ili Društva prostorije Pastoralnog centra.

20160323_53195

Da bi klub DGOdiab mogao u potpunosti djelovati, bilo je potrebno izabrati rukovodstvo. Za tajnicu kluba izabrana je gospođa Lidija Blagojević, za blagajnicu izabrana je gospođa Zdenka Brzović a za predsjednika Krunoslav Kurilj, ing. inf. Izabrano rukovodstvo ukratko se predstavilo okupljenim članovima. Osnivanje kluba DGOdiab na području gradske četvrti Donji grad hvalevrijedan je čin Društva za zaštitu od dijabetesa Osijek, koji će biti od velike koristi sve većoj populaciji dijabetičkih bolesnika. U prilog tome najavljene su skorašnje aktivnosti, kao što su mjerenje HbA1c-a, stručna predavanja, sudjelovanje u Projektu "Razmjena znanja, vještina i iskustava" između osoba oboljelih od dijabetesa, te raznim drugim aktivnostima uključujući i suradnju s drugim udrugama, kao što je npr. sudjelovanje na druženju "Slatki na Papuku", itd.

Autor: Krunoslav Kurilj, ing. inf.