“Medicinski potvrđeno”

Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek ponosno je zbog partnerstva na još jednom projektu. Riječ je o projektu “Medicinski potvrđeno” koji financira Europska unija – NextGenerationEU, a odobren je putem poziva NPOO za Uspostavu provjere medijskih činjenica i raspisan od Agencija za elektroničke medije.

Nositelj projekta je Medicinski fakultet Osijek, a projekt je zamišljen kao suradnja medicinske znanosti, medija i pacijenata s ciljem uspostavljanja nove i na znanosti utemeljene procedure provjere informacija u novinskim redakcijama i poticanja kvalitetnog novinarstva. Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek kao udruga kojoj je u prvom redu cilj osnaživati zajednicu osoba oboljelih od dijabetesa, ali i raditi na prosvjećivanju javnosti o ovoj bolesti, te njezinoj prevenciji u projekt će se uključiti kroz aktivnosti edukacije i istraživanja na terenu. Tako će među članovima udruge i pacijentima povezanim s našom udrugom biti provedena anketa o dezinformacijama na koje nailaze,a kako bi se dobio uvid u stanje na terenu i najčešće lažne vijesti i dezinformacija s kojima se susreću oboljeli od dijabetesa, ali i ostali sugrađani. Tim liječnika uključenih u projekte provest će predavanja za naše članove, kao i sve zainteresirane, a kako bi ih se educiralo kako u hrpi vijesti i informacija s kojima s svakodnevno susrećemo pronaći one točne i provjerene informacije, te kako uopće provjeriti je li riječ o istinitoj vijesti ili dezinformaciji. Društvo će timu uključenom u projekt također podijeliti svoja iskustva s dezinformacijama i lažnim vijestima, a koje susreću u svom svakodnevnom radu i na koje se žale njihovi članovi.

NAZIV PROJEKTA: Medicinski potvrđeno

Naziv poziva: Uspostava provjere medijskih činjenica NPOO C1.1.1. R6-I2 koji se financira putem Agencije za elektroničke medije iz sredstava Mehanizma za oporavka i otpornost Europske unije.

Nositelj projekta: Medicinski fakultet Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u
Osijeku.

Partneri: Društvo za zaštitu od dijabetesa, Osijeka

Društvo multiple skleroze Brodsko – posavske županije/Radio FM 92

Radio Slavonija, Slavonski Brod

Odobrena sredstva: 199.076,83 €

Trajanje projekta: 24 mjeseca (31. 8. 2023. – 31. 8. 2025.)

#medicinskipotvrđeno

“Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.