DIJABETES

NEKE ISTINE O DIJABETESU

Prije svega,da nešto rasčistimo.Dijabetes je jedna od rijetkih bolesti o kojima pacijent mora sve znati,čak ponekad i više od svog liječnika.O mnogim drugim  bolestima pacijent ne zna mnogo,a ponekad to nije ni poželjno!
Osim toga,želim vam napomenuti da sam i ja osobno dijabetičar već sretnih četrdeset godina!
Diabetes mellitus je poznat od davnina. Još u to davno doba bioje poznat jedan od osnovnih simptoma bolesti. U slobodnom prijevodu Diabetes mellitus znači MEDENI PROTOK.Iz toga proizlazi i način dijagnosticiranja!Ili bi roditelji liznuli urin djeteta i sa strahom ustanovili da je sladak,ili bi ondašnji liječnik naložio pacijentu da se pomokri na kamen.Ako bi se uskoro oko tog kamena skupile mušice i pčele,dijagnoza je bila sa sigurnošću postavljena.

Osnovni simptomi dijabetesa su,glad,žeđ i pojačaano mokrenje.Zašto?Stanice organizma u relativnom ili apsolutnom nedostaku Insulina(hormona kojeg luče beta stanice gušterače)ne mogu da iskoriste šećer,pa se on u višku oslobađa preko bubrega.Organizam naime pokušava očuvati homeostazu, odnosno uobičajen nivo svih elemenata u organizmu.Na taj se način gube velike količine energije,pa otuda velika glad
i mršanje.Osim toga,zbog pojačane koncentracije, mokraća se razrjeđuje vodom iz bubrega,što izaziva pojačano mokrenje.Tako smo zaokružili nastanak osnovnih simptoma dijabetesa.
Žalosna je činjenica da povišen šećer u krvi ne stvara nikakve bolove,pa se mnogi ljudi relativno kasno  obraćaju liječniku,ponekad tek  kada se pojave neke od komplikacija!
Velika večina zna da smo mi,dijabetičari jako nervozni(premda je nauka dokazala da smo slatki,a nauci treba vjerovati!)Poznavao sam jednog liječnika  davno u doba kada nije bilo jednokratnih šprica za injekcije,nego smo ih još otkuhavali svaki dan(neki od vas neće ni vjerovati da je to vrijeme postojalo(istina bilo je to još u prošlom stoljeću ili tisućljeću,kako želite)On je imao običaj  jedan dan u tjednu svojim pacijentima izvaditi ujutro šećer,i oko podne,kada bi nalazi bili gotovi,ponovo bi ih sakupio i s njima razgovarao o njihovoj bolesti i problemima.
Jedan dan,kada se samo jedna gospođa čekala da dođe na sastanak,on je ostalim pacijentima naredio da šute kada se ona pojavi.I zaista,kada se ona pojavila,rekao joj je da se vrati kući jer njeni nalazi nisu uspjeli.Naravno sa punim pravom i po našem divnom običaju dobro ga je napala riječima da se to nju ne tiče,da on nju MORA pregledati i tako dalje.Pustio ju je da malo galami,a onda joj rekao:Gospođo,smirite se!Vaš je šećer danas dobar.HTIO SAM VAM SAMO POKAZATI KAKVI STE VI DIJABETIČARI.Jeli vam ova scena poznata?
I zaista,jedna od naših negativnih osobina je da smo jako nervozni.A vjerujte,to samo škodi nama i našoj okolini.Zato,oprez!
Terapiju znate i sami:
Dijeta
Fizička aktivnost
Lijekovi
Samokontrola

Uvijek sam govorio svojim pacijentima da sa svakom kroničnom bolešću,pa tako i sa dijabetesom treba surađivati i ukoliko je moguće živjeti u prijateljstvu.
Toliko u uvodu.
Ukoliko želite,preko ove stranice,slobodno mi postavljajte pitanja o svemu u vezi sa zdravljem. Nije obavezno razgovarati  SAMO O DIJABETESU!.
Prim.dr.Branimir Tegzeš
Specijalista opće medicine u mirovini